Tömegtőzsde

Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a tőzsdék, főleg az internetes kereskedés iránt érdeklődők száma. Az öngondoskodás egyre gyakrabban téma, amelynek egy lehetséges szelete az aktív vagy kevésbé aktív tőzsdei kereskedés. Ez a blog azoknak szól, akik komolyan szeretnék venni ezt a tevékenységet és többet jelent számukra egy lottószelvény kitöltésénél.

Friss topikok

Linkblog

Címke feed

  • Aki elől kitérnek a kihívások - a Tyler Adams-sztori
  • Avokádós pingpong-szett
  • Arthur Brown: Aki minden fellépésén „égeti” magát
  • Hatalmi harc az F1-ben
  • A magyar BMX legelkötelezettebb rider-e
  • Ezeket jelezheti a magas pulzus
  • Még öt remekül sikerült könyvborító
  • Slipknotos fürdőszobát épített egy elszánt rajongó
  • Kis lépésekkel a Mars meghódítása felé

EUR/USD korrekció - erősödnek a jelek?

2015.03.03. 22:22 BPFX


Egy hónap telt el a legutóbbi "EUR/USD korrekció?" bejegyzésem óta. Akkor azt fejtegettem mikor jöhet a korrekció az EUR/USD-n illetve, hogyan kapcsolódik mindez a DAX indexhez. Általában sűrűbben szoktam bejegyzéseket írni, viszont februárban nem sok minden történt. A korábbi blog bejegyzésem volt az eddigi legolvasottabb. Több mint 3800-an olvastátok és rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, amit ezúton is szeretnék megköszönni! Ez a bejegyzés az előző folytatásának tekinthető, ugyanis átvesszük mi valósult meg, mi nem, mi van most és hogyan lehetett hasznosítani.

Az eredeti meglátás az volt, hogy a DAX várható felülteljesítése miatt (ECB pénzpumpa + várható jobb gazdasági adatok) és az extrém mennyiségű short pozíciók miatt egy olyan katalizátor, mint egy gyenge NFP, beindíthat egy erősebb korrekciót a short zárások miatt.

"2+2=5-1 vagy 3+1"

André Kosztolany híres mondása ötlött fel bennem. Az egyenlet arról szól, hogy az elképzelésünk gyakran nem azonnal és igencsak csalafinta módon érvényesül. Erre mondta a nagy tőzsdés, hogy a hagyományos logika (2+2=4) nem működik a tőzsdék világában.

Ha ezt az EUR/USD-re vetítjük, azt látjuk, hogy az elmúlt hónapban nem tudott új aljra menni, de nem is erősödött. Pedig volt itt nagy görög ijesztgetés és Ukrajnában is kritikus volt a helyzet. A görög megállapodás borítékolható volt, mint ahogyan azt rendszeresen kifejtettem az Elemző szobában és a Google csoportban. Szerintem az Ukrán helyzet volt a kritikusabb, de egyelőre mindkettő "megoldódott". Véleményem szerint, ha nem lenne extrém szinten a shortolók száma, be kellett volna szakadnia attól a "sajtóparázatástól", ami februárban zajlott. Ez egy jó pont az EUR mellett, inkább kivárt a piac.

DAX a korábbi cikkből

1_1.png

A gazdasági adatokat vizsgálva USD oldalról többnyire a várt alatt, EUR oldalról a várt felett voltak februárban. Sőt még Draghi (ECB elnök) is pozitívan nyilatkozott Európa gazdasági kilátásairól. Nem is emlékszem, hogy valaha nyilatkozott volna pozitívan Európáról. Újabb piros pont az EUR-nak.

Ezt a képet február 24-én küldtem ki az előfizetőinknek

2_1.png

A DAX valóban felülteljesített, persze nem úgy, ahogyan vártam. A fundamentális része be is jött, de a technikai alakzatok igazi metamorfózison estek át. A kezdeti zászlóból egy torz "felfele parabola" jellegű valami lett, ami nem tipikus trendtovábbító alakzat.  Jelenleg kis megengedéssel akár rá is foghatnánk, hogy zászló volt. Persze ez iskolafüggő.

Így néz ki ma. Kicsit erőltetett zászlónak, de jellegében hasonló

3_1.png

Az eredeti képletet ezek után simán felírhatjuk így is: 2+2 = (1+1+4-2+4)*0,5  :)

Ebből jól látható, hogy az alakzatok és a trendvonalak nagyon relatívak. Én használom őket, de mindig csak miután van egy fundamentális jellegű megközelítésem. Önmagukban szinte soha.

Ennek ellenére sikerült 180 pontot kihasítani az emelkedésből a DAX SWING pozícióval, amit SMS előfizetőinkkel meg is osztottunk.

Tehát az elképzelések túlnyomó része működött. Viszont a katalizátor a legfontosabb összetevő, azaz a gyenge NFP elmaradt.

Itt tartunk ma

A héten beindult a makro-adatgyár, többek között pénteken megint NFP és négy nagy jegybank kamatdöntő ülése.  Az EUR/USD szempontjából persze az ECB ülése és az NFP a legfontosabb. Várhatóan változtatás nem lesz az ECB ülésen viszont, ha Draghi megint pozitívan nyilatkozik a gazdaságról az pozitív az euróra nézve.

Az NFP-től mindenképp gyengülést várok a kérdés az, hogy mennyire. Ebben az egyik legjobb segítség a PMI és azon belül is a szolgáltató szektor foglalkoztatási al-index (03.04. 16:00). A gyártási szektor már megjelent, ott jó gyenge számokat látni, de még mindig 50 feletti, azaz növekszik.

December óta jelentősen visszaesett a gyorsulás üteme

4.PNG

Az EUR/USD jelenleg a korábbi mélypont közelében a gyenge adatok ellenére. Az egyetlen ok a múlt heti Yellen meghallgatás. Úgy tűnik, a júniusi FED kamatemelés kitolódhat szeptemberre vagy decemberre. Én azt mondom: sose bízz meg egy jegybankárban!

Az EUR/USD ma

5.png

Összegezve az úgy gondolom, érdemes lehet kockáztatni az EUR/USD longot Opcióval elsősorban, ha a szolgáltató szektor PMI is gyenge lesz. Én legalábbis mindenképpen és az SMS Pozíciók előfizetőivel meg is fogom osztani hogyan.

Ha jobban kedveled a fundamentumokat mellőző stratégiákat, akkor javaslom, nézd meg az ingyenes Twitter csoportunkat, ahol Heleszta Márton kollégámtól, a kockázatkezelés mesterétől tanulhatsz technikai kereskedést. Ő Amerikában tanult több hedge fund stratégiát.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomegtozsde.blog.hu/api/trackback/id/tr637238889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bekend 2015.03.04. 20:15:04

Köszi a tippet, a korrekció emlegetéséből és a semmitmondó "technikai" ábrák mutogatásából reggel levontam a következtetést, hogy a mai irány LEFELE van. Az ilyen bejegyzések gyakran kiváló kontraindikátorok ám:). Kiváncsi vagyok mikor jön a következő korrekciós cikk... Talán áprilisban: "A korrekciót követően 0.95-ig erősödhet az EURUSD" címmel?:)